Potravinová intolerancia je rýchlo narastajúce ochorenie, kde jednoznačné príčiny vzniku zďaleka nie sú jednoznačné. Ľudia trpiaci rôznymi symptómami, ktoré sa opakujú niekoľko rokov, si často nevedia dať rady, alebo si ju spájajú s klasickou potravinovou alergiou. V takýchto prípadoch však nejde o klasickú alergickú reakciu, ale skôr o neznášanlivosť alebo precitlivenosť na rôzne faktory/alergény. Za najčastejších vinníkov môžeme označiť jednoznačne nezdravý životný štýl a stereotypné stravovanie s veľkým množstvom silných alergénov v jedálničku. Škodí nám celkom nenápadne, ale vytrvalo.
Pacient si nemusí vôbec uvedomovať, že za mnohými chorobnými príznakmi a zdravotnými problémami sa skrýva práve potravinová intolerancia, pre ktorú sú charakteristické tieto príznaky:
Ako ju testovať ?
Odobraním malého množstva krvi a vykonaním testu pomocou metódy ELISA (enzymatické stanovenie cirkulujúcich IgG protilátok) v troch základných testoch podľa rozsahu potravín, na ktoré bude sérum reagovať alebo dvoch špecializovaných testoch na alternatívne potraviny alebo zriedkavé potraviny a koreniny.
Odborná konzultácia s lekárom:
Po samotnom odbere krvi a nasledovnej analýze potravinovej intolerancie (laboratórne testy trvajú približne 7 dní) si pacient dohodne s lekárom konzultáciu na interpretáciu výsledkov (poradí sa ohľadom jednotlivých vhodných potravinách podľa výsledkov znášanlivosti, preberú sa možnosti na vybratie správnych potravín podľa dostupnosti na trhu).